Monday, July 22, 2013

Ramadhan Ku

Posted by Cik Sue at 3:11 PM 1 Komen Yang Terbaek
Assalammualaikum dan Salam 13 ramadhan. Diam x diam dah separuh perjalanan ramadhan tahun 1433H  ni kan. Alhamdulillah ALLAH s.w.t mempermudahkan segala urusan aku di bulan yang mulia ini. Lama jugak x update blog lately nie agak busy, sampai ada sorang 'stalker' nie terlepas cakap ngan aku,  nape lama bebenor x update blog...Walaaa x sangka blog aku ada 'stalker' gak peeeewwit. Hari nie nak cite pasal persiapan raya , dah dekat nak raya nie kan confirm la kita dah  prepare sikit² kan..Aku??? Jom ikuti perjalan ramadhan ku kali ini....
Tahun nie aku memang kurang buat preparation  for raya dan rasanye ini adalah kali ke 3 aku langsung x buat apa². Tahun pertama dulu masa arwah mak dan akak pergi 2006. Masa tu  mood aku ke laut dalam terus. Satu benda pun aku x buat, baju pun pakai raya yang tahun lepas je. Mood  beraya jadi zero mungkin masa tu kalau diukur melalui temperature suhunya menjadi  -20° beku. Selalunya aku la orang yang paling busy call mak dan akak tanya nak beli  langsir, sarung kusyen, lapik meja even lapik kaki depan bilik air pun aku yang tentu kan. Dan semua tu menjadi rutin kerje aku setiap kali nak sambut hari raya, and the best part aku ngan arwah my sis akan shopping barang rumah mak sama², sambil tu aku selalu menyelit barang aku gak but arwah my sis x pernah berkira, dia bayar je walaupun dia tahu barang tu aku punya dah kata adik bongsukan kalau aku x paw bukan si bongsu la namanya  hahaha!! Yeah I really missed that sweet time with her!! Ya Allah kuat kan aku Ya Allah!! Bila arwah ber 2 dah x ada aku rasa sangat² sepi dan kosong. Aku cuma ada mak je sebabnya my dad pass away since aku dalam kandungan mak lagi, so hanya mak je la tempat aku bermanja dan mak lah segalanya buat aku. Bila mak pergi pada 8/03/2005 ibarat separuh nyawaku turut pergi.  Setiap kali datangnya ramadhan aku jadi terlalu rindu tradisi kami berbuka puasa beramai² masa nie bukan hanya keluarga kami  je tapi semua sepupu² sepapat cucu cicit mak turut sama memang meriah sungguh masa tu, tapi paling x best masa nak kena kemas kan. Masa nie aku le yang suka menggelak hahahah and my mum mesti backing aku kalau aku x nak kemas. A'te anak mak kan hahahha..Really missed that time!!! Ya Allah kurindu suasana yang hilang.. kurindu wajah yang pergi.
Bila mak dah x ada persiapan raya aku pun jadi huru hara,sampai ke baju anak² pun aku x beli. Memang sedih gila masa tu aku jadi down abis. Tapi iyealah yang pergi tetap pergi sebagai anak dan adik aku hanya mendoakan yang terbaik untuk arwah. Kemudian  tahun 2010 pun x ada preparation untuk raya. Masa nie plak carca marba jadinye. Baju anak² main beli ikut dan je, baju Pak Incik plak bukak cupboard okay mari kita tengok baju Melayu mana yang dah lama x pakai sib baik la dia pun x banyak songeh. Hahahah!! Tang aku plak nasib baik la ada insan yang sudi menaja baju raya aku (peerrrgh pakat mcm retis plak!) alhamdulillah ada la baju baru. And once again tahun nie x prepare jugak, ntah kenapa plak tahun nie aku x terasa nak bertema bagai, klau x dulu, x bole blah mesti nak sedondon bagai di pagi raya ayoyoyoyyo....Kali nie lantak ko le janji hado heheheh bole..Agaknya faktor umur dan keadaan menyebabkan keghairah untuk hari raya tu semakin menipis, mungkin la kan  taaaapi kalau dah namanya pompuan kan kata x raya tu mmg tipu la, alih² dalam sibuk x ada tu aku tengok ada gak aku jubah baru, hahahahah mak oooiii sempat gak sambar jubah. Alhamdulillah lepas tu ada plak yang sudi berzakat dengan aku nie kata anak yatim piatukan  haruslah ada yang sudi menghulur. Amin dapat la lagi sehelai jubah. Ok itu bab baju, sekarang masuk bab kuih raya plak. Kuih raya pun sama kekononnya x nak order banyak tapi bila orang order aku pun sama naik bila dikira² balik hamboii listing dah mcm taukeh kuih raya plak aku nie. Apa daaa...Hahahha...
Tahun nie sama seperti 8 tahun yang lepas, pagi raya haruslah beraya dengan my MIL and FIL dulu, lepas solat sunat Aidil Fitri baru le aku and family balik Melaka. Kalau ikut anak² memang la dorang x nak raya kat KL katanya hari² dah dok KL raya pun di KL bosan!!  Tapi dah Atuk and Nenek sebelah ayah ko ada lagi nak oii  elokla kita dahulukan mereka. Hahahaha!!! Mama nie teringin gak nak jadi menantu mithali.. hehehe Aduhai...
Oklah cukup sampai sini aku membebel kang lelebih terbatal plak puasa aku x pasal² dah bertambah puasa ganti aku sok. Kepada pembaca yang singgah lalu di sini terima kasih kerna membaca. Andai kata ada tercuit dihati aku pohon kemaafan. Istimewa untuk 'stalker' yang dah x jadi 'stalker' tu ini lah ceritera aku di bulan ramadhan, In Shah ALLAH jika ada kelapangan sebelum raya aku akan update lagi...Selamat berpuasa..Semoga jumpa lagi...ASSALAM  love uollzzzzzzzzzzzz.....

Hehehe...ehsan dari pakcik google....

 ~Love from~
    Cik Sue


Tuesday, July 9, 2013

Salam Ramadhan 1433H

Posted by Cik Sue at 6:36 PM 1 Komen Yang Terbaek

Assaalammualaikum, alhamdulillah ramadhan datang lagi. Kepada kawan² semua aku mengucapkan "Selamat menjalani ibadah puasa. Moga tahun ini lebih membawa keberkatan dan kerahmatan buat kita semua. Salam Ramadhan 1433H...♥♥♥..."

~Love~
Cik Sue
 

HidUp KeNA sLamBer Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei