Friday, June 22, 2012

Happy Weekend My Dear Friendz ♥♥♥

Posted by Cik Sue at 6:05 PM 3 Komen Yang Terbaek
Okey...Okey...Okey N3 yang pendek jeee. Just nak wish  uollz selamat berhujung minggu kengkawan. Harap kita berjumpa lagi next week. Tolong jangan nakal²  yea hahahah....Happy weekend and happy holiday...muah muah muah muah...♥♥♥...

Wednesday, June 20, 2012

Sukan CBN

Posted by Cik Sue at 9:38 AM 7 Komen Yang Terbaek

Selamat pagi dan selamat hari rabu. Bersama kita bersiaran lagi hahahaha. Ari nie aku just nak share cite pasal temasya sukan tahunan Convent Bukit Nanas 1. Tidak seperti tahun² lalu, tahun nie temasya sukan diadakan pada June. Mungkin nak mengambil berkat  Euro 2012 dan  Olimpik London 2012 on July (ada kena mengena ke?). Dan seperti biasalah aku pun tidak ketinggalan untuk memeriahkan suasana. Cuma kali ni agak kecewa sedikit kerana tidak dapat melihat Alliya beraksi dalam acara perbarisan. Pagi tue kan ker hujan lebat. Sib baik sempat tengok cheer girlz beraksi. Mmg pun itu acara yang sangat² dinantikan oleh semua hadirin termasuk le aku hahaha....Jooom kita ronda² sekitar hari sukan Convent Bukit Nanas 1....

 Isi pewut dulu at Nasi lemak RA Kampung Baru.....Anom & Arissa.
 
Masa nak naik atas, tau la ari minggukan kawasan Gereja...Punya le ramai Filipino siap bukak booth lagi katkaki lima dan perasaan aku ketika itu seolah² mcm aku berada di Filipino...Alahai bole plak dorang berniaga bagai kat tepi tue..Mmg boleh ke??? Bertuahnya bumi Malaysia nie kan senang nak cari makan...mana perginya penguatkuasa DBKL tido lagi ker hujan² nie...hhhmmmm!!
 Menapak punya la jauhnya pasal......
 Jame gilosss tuuuuuu...
 Aloooo...Aloooo...Nak bawak jugak anak beruang dia tue...Alahai Arissa Syauqina!!!!
Persembahan cheerleaders dari Rumah Hijau berkonsepkan dream girls seksiiiii gitu!!!
Disebabkan aku datang lambat maka jangan harap le nak dapat duduk dalam khemah tue...Apa Ko hengat ko tue VIP nak ada tempat khas ko dlm khemah tue...Lain kali datang awal yeaaa baru bole dpt the best placed. Skrg ko duk jer kat tangga nie...Ok what???? Terbaek...
Nie plak persembahan daripada Tun Teja...No bad laaaa...Baju kurang menyerlah tapi persembahan menarik...
Nie plak dari rumah Mahsuri...Make up dan baju  memang terbaik. Setiap tahun mmg rumah biru, baju cheernya mesti cantik dengar²nya ada anak Tan Sri dalam team cheer nie ooo patut pun...Persembahan serabut terlalu banyak penggunaan props...
Yeayyyyy...Persembahan yang sangat ditunggu² dari rumah merah...Red da hot..Red da great. Red it's hot today. Pakaian kali ini terbaek, persembahan pun no bad...
 
Persemabahan ala² MOB...Cute sangat...
 
 Nie pehal plak nie....
 Kegarisan sedia mulaaa...Congrat Kak Ngah u'r no. 1...
 Anom and the gangs turut sama memberi sokongan...
 Berbaris nak ambik medals
 Yesss saya suda jadi juara larian...
 Ooooopppsssss....Bears tetap setia disisi
 Parents yang hadir memberi sokongan kepada anak² mereka..
Yang menarik perhatian aku...Styloooo kan..kan..kan..Korean la sangat hahahaha. Menangis BSB nengok nieeee...hikhikhikhik!
 Lunch for Green...Domini's pizza...Ko hadooooo...Non hadooonyee!!
Nie plak lunch for Mahsuri KFC...Hhhhmmmmmmmmm. Sukan kat UMES pun x makan mcm nie punya mewah paling koman mee goreng mamak dari cheq jeeeeee...
 Caaakkkkk...interframe jugak laaaa...Yeloww...Yeloww..Yeloow
 Acara akhir untuk para parents yang hadir mewakili rumah sukan anak masing²...Aku x payahhhhh!!!
Daaaaaah jommm balik, penat dah satu ari dok tepi padang naik berlengas muka aku nie...Sib baik ko menang Alliya kalau tidak pajang le mama ko membebel...Hahahahah!!! So jumpa lagi tahun depan...Uhuhuhu tahun terakhir anak² aku berada di Convent Bukit Nanas 1. Lepas nie dah x ada dah... Apa pun CBN the great and the best...!!!

Thursday, June 14, 2012

Jom Makan Mee Kari

Posted by Cik Sue at 9:51 AM 6 Komen Yang Terbaek

Hai kawan² semua, selamat pagi & terima kasih singgah di sini. Hari nie nak share cite pasal Mee Kari. Alah senang je buatnye (ceeehh!! berlagak hehehe). Semalam aku sempat merembat perencah mee kari yang officemate aku jual, Puan Norhayati Daud Nordin. Actually aku x tahu pun dia ada jual perencah mee kari nie sehingga la aku dengan sendirinya telah  ternampak selonggok bekas mee kari yang telah ada tuan empunyanya (Ayat aku x boleh blah nyampah Mak nokk). Tapikan aku nie bukannya makan bekas saman pun, kalau aku kata aku nak maka nak le jawapanya heheheh. Maka dengan muka yang masam² kelat  terpaksa le Puan Norhayati memberi sebekas kepada aku nie hehehehe maap yea kak mekasih banyak!!. Apalagi berkobar² le tahap hendak mencobanya. Dan sekali lagi Puan Norhayati kupaksa terpaksa dan dipaksa menerangkan cara² menbuatnya dan aku pun dengan gigilnya gigihnya mendengar ala² kepoh double AA dlm MCC ^___^. Bila dengor cara² membuatnya mcm nak kata balik kat Puan Yati, "kak ko ambik balik ko punya perencah mee kari nie, bagi le sesape yang nak...."hahahahah. Sengal tahap max kan. Tapi bila kau toleh kiri aku tengok muka BSB dah mcm naga dalam tasik cini cite Merlin, idung berasap² dengan mata merah (bayangan aku jer...Siyes wei aku takut heheheh). Apa x'nya dia pun nak gak tapi aku yg beria² nak buat dolu kekononnya nak tunjuk ke'teror'an leer. Mau dia x hangin tue belum cite Zz ngan Cheq lagi, deme dah mandang aku mcm nak telan jeeer. Tapi aku apa ada hal kan...Aku tetap selamba ate Hidup Kena Slamber baru meriah....Hahahaha!!! Petang tue dengan keyakinan yang ada aku pun  sms Pak Encik mohon  mintak tolong dia belikan bahan². Hhhmmm ok ker kalau suroh Pak Encik nie confirm...yakin...Belasah jer laaaaa...

Bahan² yang Pak Encik tolong belikan...Dia beli sayur sawi mcm nak makan kenduri. Pak Encik oii nie mesti amoi yang jual sawi tue pakai ala² k-pop erk pasal tue le sampai lupa nak beli fish ball and fish cake!!! Haiyaaaa...Anyway thank you Pak Encik gud jobs...♥♥♥
 Ini le ghopanyer Perencah Mee Kari Puan Norhayati Nordin, nampak menarikan....
Taraaaa dah siap pun, ini le hasil air jejari seni tangan aku...Menarik x...Huhhhh!! Presentation hancusssssss!!! Ada aku kesah pasal plating or presentation yang  penting sodaaaapppp!!!  Sedap ker?? hikhikhik..
 Jemput makan kengkawan....Tolong tengok abaikan pemandangan di atas meja itu yeaa hahaha!!!  
Wah! Pak Encik sedap bebenor sampai x toleh kiri kanan...Ada pepatah menyatakan sekiranya isteri anda seorang yang pandai memasak maka... Ada sesape yang volunteer nak tolong abiskan ayat aku tue dipersilakan.....Ouchhhh!!!
Dan seperti biasa ini kata² manis daripada  Arissa Syauqina..."Mak saya masak sedaaaaap..." Hahahah terbaeek. Yang benarnya memang sedap pun perencah mee kari Puan Norhayati tue. Fully recommended. Lagipun kan senang jer nak buatnya lelebih lagi orang yang mcm aku nie. Cuma masa Puan Yati buat penerangan tue sesajer pakat nak pekenakan aku nie yang memang pemalas bab² memasak. Kalau mengikut penerangan Puan Yati mcm susah bebenor nak buat. Ghopanya alahaiiiiii kacangnyeeer. Bak kata arwah mak aku dulu sambil terberak ko boleh buat..Ceeehhh!! X gitu kengkawan T_____T.  Dan apa yang tak pasti  sekiranya aku nak buat kenduri makan² nanti, (eh!! betol ker ayat aku nie erk??)  menu ini antara yang telah disenarai  hitamkan sebagai menu utama. Alasannya senang, ringkas dan yang penting iannya sedap bangat deh!  Kepada yang teringin nak mencubanya bole le menghubungi Puan Norhayati di talian  03 79563355 ext 555. Maap le aku x tahu no handphone dia. Nanti aku free aku risik² no hphone dia. Sila...Sila..hubungi beliau ditalian yea. Heheheh. Ok la kengkawan masa dan time nie. InsyahAllah kita berjumpa lagi di lain ceritera Hidup kena slamber....Go Germany Go!!! Abaikan jer yang tue...Penangan Euro 2012. Pasukan mana pilihan anda!!! hehehehe...Love Uoollzzzz.

 ( \ _ /)
(= '_'=)
( " ) _ ( " ) ♥♥♥.......

Friday, June 8, 2012

Rendang Ayam CS

Posted by Cik Sue at 5:16 PM 4 Komen Yang Terbaek

Selamat petang kepada semua pengunjung blog HKS. Wah diam x diam kita dah berada dipertengahan tahun. X lama lagi nak sambut ramadhan dah. Tetiba jer aku teringin bebenor nak makan rendang ayam/daging. Oleh sebab semalam aku telah meng'mc'kan diri (kalau le org dari dewan bahasa bace mau dia kutuk aku nie) maka semangat aku pun berkobar² nak menunjukan keteroran ala² masterchef le kekononnya. Apa lagi aku pun meng'roger' le guru memasak merangkap my BFF Cik Rin dari white house. Aku pun dengan gigihnya mengingati setiap butir yang diperkataan oleh mahaguruku. Alahai banyak pulak bahan dan pantang larangnya. Halooo Cik Rin, aku nie cuma nak masak untuk keluarga aku yang cuma 4 kerat nyeer, bukannya nak masak untuk kenduri kawen !!! Dan seperti biasa mahaguru aku tue akan blah...blah..blah..sehingga aku terlupa apa ke mak nenek bahan yang dia cakap, yang aku ingat ayam & santan kelapa jeeer hahahaha!! Bole gitu!! Bole jeer!! Aku pun apa lagi menyelongkor le peti ais kat umah. Sib baik 90% bahan untuk membuat rendang ada dan yang paling penting ayam mosti ada yea dik non! Tetiba teringat yang sifu Zairizah Zohri (jgn x tahu aku nie banyak sifu) ada bagi aku resepi rendang simple. Apalagi menyelongkor plak tempat resepi, harap adalah lagi buku resepi tue, aku nie pantang barang bersepah laju jer masuk tong sampah...Sib baik hidup lagi buku resepi I Nyah (lupa plak nak snap gambo buku resepi I tue!)...Apalagi dengan semangat medical certificated aku pun mula le memasak rendang ayam. Kraaaaanggg kruuuungggg ...Kraaanggg  krungggg, aduhaiii merecik plak kuah rendang nie..Maaaakk, terpegang telinga kuali panas!!  aduhaiii susahnya nak makan rendang ayam buatan sendiri. Padan muka ko, dulu masa Arwah Hajjah Rabiah ada ko tahu order jeer sekarang baru ko rasa mcm mana susahnya uhuhuhuhuh. Alhamdulillah akhirnya siap gak rendang ayam aku...Nak tengok x rendang ayam aku..Hissshhhh! X payah la, kang kalau kome selera payah plak aku...Hissshhh x payah la aku sure punya   korang mesti  puji hahahahaha!!  (perasaaan daaah, ko hengat sedap sangat...ala² MCC double AA)...Oklah...Oklah...Oklah...Tengok jer erk no comment-comment tau...Ahakasssss...

""

""

""

""


 Alah kan dah kata korang mesti puji kan...kan..kan..hehehe tapi kan siyes sedap wei rendang ayam aku nie, aku siap masukkan kaki ayam lagi pasal aku tawwww cheq aka Puan Fusyarina sukaa sangat makan kaki ayam, kiranya special for her'laaaahh....Lepas dah kenyang lunch rendang ayam after while, my second daughter request nak makan buah melaka. Buah Melaka??? Alahai takat buat buah melaka x thrill langsung cuba ko suroh mak ko nie buat kueh lompat tikam ker...kueh bingka ubi ker baru ler ada thrill...Ceeehhh!! cakap beso sungguh uweeek!!...Heheheh. Demi anak mak, aku gagahkan juga menggelek buah melaka. Actually'kan, I'm a bit  confused nak guna tepung apa sebenonya sib baik mahaguru ada. Sekali lagi mahaguru jadi penyelamat...Amin...T____T. Meh le kengkawan kita sesama menjamu mata tengok buah melaka aku nie...


Ok lakan bagi aku yang masih lagi bersifat amatur di dapur, kiranya menjadik la nie yea!. Lantas meminjam kata² Arissa Syauqina Roshidi "mak saya masak sedap.." Hahahaha!!! Terlintas plak dipikiran nie, bagaimana ghupa aku nie  jika aku seorang surirumahtangga????.....Bagaimana erk??? Kita jawab persoalan nie selepas iklan nanti hahahaha... Salam sayang untuk yang sudi singgah dan membaca n3 ini sehingga ke nokta akhir. T______T. Byeee LOVE uoollzzzzzzzzz...♥♥♥♥♥...

  ( \ _/ )
(= ' _' =)
( " ) _ ( " )

 

HidUp KeNA sLamBer Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei