Saturday, August 21, 2010

11 of Ramadhan

Posted by Cik Sue at 10:20 PM 2 Komen Yang Terbaek
Salam 11 ramadhan, diam x diam dah 11 arie kite berpuasa yea kengkawan. Di bulan ramadhan nie idea pun kembang kempis jer, nak tulih pun x ada mood dah mcm kena pakinson jer uhuhuh, tapi bab tawaf kat pasar ramadhan bukan main lagi..isk..isk..isk kenkadang saei sampai terlebey² plak..uiiisskkk..Seperti selalu hujung minggu rumah aku x pernah sunyi dari kunjungan teman blogger Cik Roszalina..........Alahai saper lagi klau bukan Acik rien a.k.a 'white house' daaaaa..Kali nie acik rien masak laksa sebagai menu utama berbuka posa...Anak² aku cukup teruja dah x sabo² tunggu waktu berbuka, iyea ler maknya idak ler taw nak wat laksa..uhhuhuhu, sib baik ada acik rien tolong...Mekasih yea acik rien, masak maggie perencah kari, esok mai lagi heheheh..After solat terawikh, kami procced our project iaitu membuat kacang ten-ten..bukan ben ten yea kengkawan...wakakakaka..Apa² pun pada yang sudi, jom kita layan gambar² di bawahh...
Juadah berbuka posa kami sekeluarga...meriah tue!!!
Sedapnyer laksa acik rien nie, tambah lagi laaa...
...btol-btol hor lieuw...suuuurrrpppppp..suurrppp..
..nota..sila abaikan pemandangan dibelakang itu yea..hehehehehe
Acara membuat kacang ten-ten bermula..buat jgn x buat...step one
' white house' sedang membancuh adunan kacang ten-ten
kacang ten-ten sedang di goreng....BSB nanti aku bagi hang raseeee yeaaa...
Taraaaaaa..kacang ten-ten udah siap...Yang jauh kita dekatkan...yang dekat mari mai rasa...yang bace tengok saje yeaaaa...heheheheh..jgn mare haaaaa....

...nota...selepas masak go'nyah² , timbul plak kacang ten-ten and after this tunggggguuuuu ada lagi resepi from 'white house' yg akan muncul...BSB ada brani mau cobaaa..

Tuesday, August 17, 2010

Aku rindu

Posted by Cik Sue at 3:23 PM 0 Komen Yang Terbaek
Salam kengkawan N3 arie aku nak cerita betapa aku rindu pada kengkawan round table, rindu untuk pok pek pok pek, bergossip sakan, kutuk mengutuk (bukan gossip @ kutuk orang nie kutuk diri sendiri jer yea) dengan 2 orang my best prenzz. rindu nak bercekerama di bawah lampu minyak tanah di kedai bawah pokok nun di hujung opis sambil makan sate..rindu pada suara gemersik ahkak RATU yang mendayu² seolah² tengah mendendangkan lagu allahyarhama biduanita negara Puan Sri Saloma..rindu pada jelingan ahkak Ratu setiap kali aku kutuk dia hahahahahs, setiap kali aku kutuk ahkak Ratu Sheila mesti backing ahkak Ratu, tue pasal ler ahkak Ratu sayang Sheila lebey waaaawaaa...aku rindu dengan lenggang lengguk ala² miss world yg no last ahkak Ratu wakakaka...Dan yang paling aku rindu tentunya ayat nie ENGKO ADO!!!..Rindu minyak wangi Sheila (dia nie kalu pakai minyak wangi cam terendam dlm minyak wangi jer ..baunyerrr ya ampum bukkkk, bikin pusing ya!!)..Rindu nak tengok bibir Sheila yang sentiasa merah bak buah delima merekah heheheh...dan di meja bulatlah kami berkongsi moment yang diadun menjadi adunan suka dan duka, gelak dan tangis, pahit dan manis. Ya sungguh aku rindu saat itu!! Rindu bangat pada mereka berdua..Rindu moment indah yang dikongsi bersama..


Saturday, August 14, 2010

Buffet Ramadhan

Posted by Cik Sue at 9:28 PM 0 Komen Yang Terbaek
Salam ramadhan kengkawan, mcm mana dengan posa setakat nie?? Harapnye okey yea..Bulan posa nie nafsu makan pun menjadi²kan sume yang kita tengok di bazar ramadhan sumenyer teringin..Aduhaiiii nafsu nafsi btol...uhuhuuhuhu..Tapi bila dah buka posa minum ayor jer dah cukup..Arie nie kami sekeluarga berbuka posa lauk yang di masak oleh chef yang didatangkan khas dari "White House" walaaaaa...Mekasih lah pada acik rien yg sesusah datang masak..sedaaappp terima kasih daun keladi, esok datang lagi heheheheh...Jom layanzzzz masakan Acik Rien...
Menu dari White House..Special "Masak Go'nyah²"...Cik Fad a.k.a BSB mau cooobaaa..
Lagi menu dari Acik Rien...Kami satu family makan sajaaaaaaa....
Penyudahnya...Alhamdullillah ameeennnn...

Sampai kita jumpa di lain lembaran...Adiosss...♥♥♥...

...nota..Maap ler x dpt tulih pepanjang..perut senak makan tomyam putih ala "white house" (tau ler umah putih sampai tomyam pun nak puteh gakkkk..bantai jer la cik rien oiii janji sodappp)...

Thursday, August 12, 2010

Prengnant

Posted by Cik Sue at 8:27 PM 0 Komen Yang Terbaek
gambar hiasan

Salam kengkawan, n3 arie nie aku nak cite ckit pasal pompuan ngandung. Bukan aku ngandung daaa. Al kisahnya semalam masa balik keje aku naik train dari Paramount ker Kg Baru, sampai di Stesen Kerinchi naik sorang pompuan mengandung masa tue agak ramai penumpang tapi x ada seorang pun penumpang yang duduk nak bagi pompuan nie dok. Aku agak jauh dari pompuan ngandung nie (lebih kurang 5 langkah gitu) dan oleh kerana dek kesian aku pun bangun, seblom bangun aku siap sound kat minah yg berdiri depan aku yang tempat duduk tue bukan utk dia tapi utk pompuan ngandung tue. So aku pun gi la panggil dia and bagi dok (baiknya atie aku heheh konon nak pahala lebey ler), yang buat aku hangin satu badan tue, pompuan ngandung nie sikit pun x ucapkan terima kasih kat aku dah lah tue langsung x pandang muka aku, nak senyum apatah lagi dpt duduk terus berborak sakan ngan kawan² dia mcm aku nie x wujud langsung depan dia, ya ampun geramnya aku..Bukan ler aku nie hadap sangat dengan ucapan terima kasih tue tapi tolong ler berbahasa sikit udah ler engko tue mengandung. Bahasa menunjukan bangsa, bila dikatakan org Melayu x reti bahasa marahlah pulak, tapi itu ler hakikatnya. Mulut aku nie dah ringan jer nak sound kat dia tapi memandangkan bulan posa jadi aku sabarkan diri sendiri (nanti x pasal² ilang pahala posa aku w/pun hakikatnya dah ilang separuh...). Susah sangat ker untuk kita mengalunkan ucapan terima kasih kepada orang yang telah menghulurkan bantuan, kalau pun x nak cakap senyum pun memadai..Tapi ini hampehhh!!! Manusia semakin hilang adap dan kesopanannya. Aku memang hangin dengan orang yang x reti nak menghormati orang lain. Belajarlah menghargai orang lain jika kita juga hendak orang lain menghargai kita. Renung²kan lah, sampai kita jumpa lagi...Adioooss..♥♥♥...

Kisah Meja

Posted by Cik Sue at 3:30 PM 0 Komen Yang Terbaek
seblom kejadian

Salam ramadhan kawan² sume..Mcm mana dgn ramadhan kali ini. Bagi diri aku setakat 2 arie nie alhamdulillah cuma ada satu peristiwa yg telah berlaku pada aku malam ramadhan yang lalu..Cantik x dining table kat atas tue...Benarlah ada kata yg menyatakan bahawa ramadhan menguji kesabaran dan ketaqwaan hambanNYA..Begitu ler yang terjadi kepada aku, Blk dari keje, bukak jer pintu rumah terus nampak berkilau², berlian ker nie uiisskk kayo mackcik cam nie!!...Tersentap jap, berpk sejenak rasanye seblom gi keje pagi tadi x ada plak yg pelik..Pijak lantai terasa semcm, hati sudah berlagu dgn debaran, minda mula mencanai kata yg bukan². Pantas tangan mencapai suis lampu dan on..Masyaallah!!! Subahanaallah, cermin meja makan melatopppp...aduhaiiii x dpt nak aku gambarkan perasan aku saat itu.. Meja tue baru jer beli kat Courts x sampai pun seminggu, kononnya nak senang ler masa bln ramadhan nanti. Mudah untuk anak² nak berbuka dan bersahur idak ler deme dok di lantai.. Tapi apakan daya x sempat uhuhuhuhuh..Namum begitu aku tetap memanjatkan kesyukuran kepadaNYA kerana semasa kejadian kami sekeluarga tidak berada di rumah kalau tidak cuba kawan² bayangkan bagaimana cemasnya aku menghadapi keadaan itu? Alhamdulillah. Dan malam itu terpaksa la pak encik berkerja keras membersihkan serpihan kaca. Aku dah buat komplen di Courts tapi dorang plak kena check ngan gudang pasal semua hal penghantaran gudang yg handle....Alahai gudang plak banyak cekadaknya geram betol, ckp jer ler nak ganti ker x, ini idak berdolak dalik. ..Tapi x per aku tunggu 3 hari nie klau deme byk hal aku nak buat aduan kat consumer costumer di Putrajaya..Beringat² lah klau beli barang di Courts. So kengkawan layanzzz ler gambor² kat bawah nie uwaaaaaa......

...nota...Kuanggap ini sebahagian dari dugaan ramadhan, apatah lagi ramadhan sebelum ini aku pernah diuji lagi hebat. Barangkali aku ada melakukan kesilapan lain yang aku sendiri tidak menyedarinya.. Ya Allah ku mohon ampun dari MU...Muhasabahlah diri sendiri....

Saturday, August 7, 2010

~Ramadhan~

Posted by Cik Sue at 12:37 PM 0 Komen Yang Terbaek
Salam semua, Ramadhan datang lagi justeru itu dengan rasa penuh keinsafan dari dalam hati yang paling dalam ini, aku menyusun sepuluh jari memohon kemaafan kepada semua sahabat²ku seandainya sepanjang menulis juga berbicara ada terkasar bahasa ,terungkap sesuatu yang menyakitkan hati sehingga ada yang 'tersentap' aku memohon maaf. Sebagai hambaNYA aku juga tidak lepas dari melakukan kesilapan samaada yang disengajakan mahupun tidak disengajakan. Sekali lagi aku menyusun sepuluh jari memohon kemaafan kepada sahabat² semua, mengharapkan ramadhan kali ini akan lebih bermakna serta membawa seribu keberkatan dan keinsafan kepada kita semua. Marilah kita sama² mempertingkatkan amalan kita dibulan yang mulia ini.

Semoga kita dapat menunaikan ibadat berpuasa dibulan yang mulia ini dengan sabar dan taqwa dan semoga ALLAh s.w.t mengampunkan dosa² kita dan umat Islam yang lain. Moga dengan puasa juga dapat mempertemukan kita dengan keagungan LAILATUL KADAR..Amin..
  • Awalnya rahmat
  • Pertengahannya keampunan
  • Penutupnya bebas dari api neraka

.."wahai orang² yang beriman, telah diwajibkan ke atas kamu berpuasa sebagaimana telah diwajibkan ke atas umat² sebelum kamu, moga kamu menjadi orang yang bertaqwa.."

surah Al- Baqarah ayat 183...


Selamat menyambut ramadhan al-mubarak

Thursday, August 5, 2010

Mimpi yg x serupa...

Posted by Cik Sue at 12:30 PM 3 Komen Yang Terbaek
Salam kengkawan, n3 arie nie aku nak cite pasal mimpi..Baru² nie aku bermimpi..Bukan mimpi kena patuk ulaq yea..Kalu mimpi patuk ulaq jenuh ler???..Tapi mimpi aku nie lain ckit ,mimpi tsunami, ombak besar telah melanda rumahku, terus membuatkan seluruh isi rumah abis basah kena air malahan kami, anak beranak pun ghuyup dek kerana disimbahi oleh ombak tsunami..Esoknya aku pun habaq kat pak encik pasai mimpi aku tue .Cewahhh!!! dengan bangganya pak encik pun mentafsir mimpi aku..Dia kata nak dapat durian runtuh ler tue hahahahah...Kalau dah tsunami habuannya mesti ler besor gamaknya yea dak!! (berangan no one!!).....Uiisskkk dengornya bukan main seronok lagi..Dalam kepala udah tercongak mcm², itu ler ini ler..Masa nie ler tetiba aku nengok langsir umah x match ngan warna dinding, masa nie ler tikor yg selama nie kami lenjan sampai kusam dah rasa mcm getah sekerap tepu jer..1001 mcm rasa yang bertandang, itu blum lg dikira anak tekak yg dah mola meminta² nak mkn mcm² heheheheh...Kononnya nak dapat durian runtuh..heheheh and 2 hari lepas aku terima satu surat dari LHDN, rasa cuak jer bila tgk lambang tue..Bukak jer envelop tgk aku dapat CEK yaahoo!! Syoknye raye..sengih bukan lagi sampai telinga, udah x tahu mcm mana nak dikhaborkan heheheh punya ler ghumbira..Dalam hati siap kata lagi "hisk hisk..x sangka btol kata pak encik.." Tgk jer cek tue aku terus nampak no. 5..pas tue no.9 Waduuuhhhh...Banyakkkkkk..uuuiikkksss kelabu mata itam ku..tengok lagiiiiiiii...uiiissskkkk....kali nie rasa nak pitam...Ya Ampunnn buk yang benarrr ini!!.....dada dilanda debaran yg dah hebat..dap dip dup..dap dip dup..Tak puas atie nengok sekali lagi btol ker nie! wei!..belek lagi..owh!owh!terharunya...U oll'z tau brapa nilai cek aku tue.....

"


"


"


"


"


"


"


"
Add Imagealamak gangz sowey aaa.. mutu gambar kurang memuaskan almaklum laa guna camera hp jer lain ler guna Canon or Nikon DSLR...hehehe

Ahakss..Atenye 59 hengget 8 kupang jer...hahahah...Baki lebihan bayaran daripada LHDN..Alhamdulillah rezeki dari ALLAH s.w.t, walaupun RM 59.80 duit gak yea dak sape nak bagi. Dapat gak tambah² beli lauk nak posa nie ^_^..Yang benarnya aku sungguh x sangka LHDN bole pulangkan baki yg lebih tue. Iyealah bertahun² dah summit form blum pernah ada feed back selain surat menyatakan form aku dah diterima dan sedang diproses tup-tup LHDN kata ada lebihan sungguh aku x sangka!!! Aku niekan rakyat yang baguih..Tiap² tahu mesti declare kat LHDN kena @ x, itu belakang kira yg penting aku telah menunaikan tanggungjawab aku sebagai rakyat Malaysia..Kengkawan mcm mana??..Tepuk dada angkat telepon call ler LHDN wakakakak..oooppsss terlebey sudah..Sampai jumpa lagi..Adioosss..♥♥♥....

...nota..terima kasih LHDN kerana memulangkan baki wang aku..heheheh..

Monday, August 2, 2010

Saje Sembang

Posted by Cik Sue at 8:45 AM 3 Komen Yang Terbaek
Salam & selamat pagi kengkawan..Wah! arie nie semangat berkobar² nak memulakan arie baru d'bulan baru. Pejam celik pejam celik ramadhan dah nak mai dah..uhuhuhuhu..sekejapnya masa berlalukan kengkawan...Rasanya mcm baru semalam aku sibuk menempah dan membeli baju raya anak² alih² dah nak kena tempah lagi..uhuhuhuhu..(anak ghamei tue pasal ler terasa heheheh..). Singkatnya waktu sekarang nie kan bagai tidak terasa masa berlalu dengan pantasnya. Umuq pun bertambah dgn lajunya mcm ERL bak kata abg kat opis aku nie ler, berdesuppppp perginye..wakakakaka..Masa tidak menunggu kita yea x?...Uiiskkk ape la yg aku bebelkan pagi² nie hahahah...saja nak buat gurindam pagi isnin..wakakakak..Dah lama x membebel kat sini meroyan sekejap..Eh! alahai tetiba jer pala otak nie kosong x tahu nak tulih ape lagi..senang² kita jumpa lagi yea...Sayang u oll's papaiii..♥♥♥...
 

HidUp KeNA sLamBer Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei