Tuesday, December 2, 2014

Cerita MAHA 2014

Posted by Cik Sue at 1:26 PM
Assalammualaikum, Hai gurlz how are you? Hopefully you all semua sihat. Bulan  baru semangat pun baru☺☺☺. Just nak share cite about MAHA last week. Berapa kali nak update n3 but memanjang tersekat di skala 6 ☺☺☺. So today dengan gigihnya aku buat n3 nie. Minggu lepas kan ada Malaysia Argriculture, Horticulture & Argotourism shosw kata pendeknya MAHA (20-30 November 2014) Yang benornya aku belum pernah sekali pun menjejakkan kaki ke MAHA☻☻☻.  Started from 1999 until 2014 ni lah baru terasa nak meneroka ke MAHA. Tak tahulah kurang berminat or kurang ilmu pengetahuan tentang MAHA. Tapi bila aku tengok member office aku En. Mona Bijan begitu teruja setiap kali adanya MAHA. Akhirnya terjebak jugak le aku nak ke MAHA. Elok jugaklah menambah pengetahuan pasal tanam²an kan. Agroteknologi Pemanking Tranformasi, gitu nokk!! Semangat berkobar² aku nak ke MAHA, sementelah anak² pun sedang bercuti sekolah maka marilah anak² kita secara jemaah ke MAHA tahun ni. Tahun ni budget lari, jadi kita bercuti di Taman Ekspo Pertanian Malaysia Serdang (MAEPS) udah le, cehh! Omputih  skit bunyinyakan ☺☺☺.
First sekali anak² aku memang blur tahap babun. Iyealah x pernah lagi didedahkan dengan tempat ni, walaupun dah berlangsung bertahun² dari zaman Pak Lah jadi PM kan. 3-4 kali dok menanya. MAHA tu mcm mana? Apa yang ada kat MAHA tu? Ntah la nak yang mak ko tahu, ada jual pokok bunga, bunga orkid, pokok buah²an dan mcm² pokok lagi. Ada produk² IKS dan macam² ada. Agaknya lah. Alalahai anak² hoi mak ko pun x tahu MAHA tu mcm mana. Mak pun first time nak masuk MAHA. Nanti yea Nak, kita tengok sesama apa itu MAHA. Let's go babe☺☺☺ ...
check it out


Baru sampai  blur lagi, nampak orang tunggu tram kami pun tunggu le, actually we'r don't no nak ke mana pun. Bak kata Pak Incik la, ke mana harus ku bawa kaki ini? ☻☻☻. Hokay kita redah kasi pecah☺☺☺tapi ingat jangan redah kasi pengsan plak...Muka² teruja first time naik tram. Ingat nak naik kete bajak tapi ramai nau orang yg dok menunggu, so kita naik tram je la☺☺☺ .
Tempat pertama kami tuju adalah Laman Padi, kekunun nak tunjuk pada anak² mcm mana rupa pokok padi. Yang benornya x tahu mana nak hala ☺☺☺. Cik Senah cakap pokok beras...Aduhai ko ni Nak, dulu kan dah pernah tengok pokok padi ni masa cuti di Langkawi. Boleh pulak ko habaq ini pokok beras. Menangis Mak Nak hoi, So kat laman padi x ada yang menarik, cuma adalah 2-3 orang makcik dalam dewan yg sedang mendemo cara² membuat bedak sejuk, lepas tu makcik tu soh le  aku try. Ok layan kan je la.   Pusing² sat kat area laman padi sambil tengok mcm mana padi diproses menjadi beras. Anak² ini pelajaran yea jangan taw makan je. May be masih awal pagi lagi so x  banyak le xtvt. Sorry no picture at Laman Padi.




Ini di Laman Perikanan ☺☺☺. Kat sini ada kolam untuk kaki pancing memancing udang, untuk anak² pun ada disediakan xtvt menangkap anak ikan. RM 3. Ko sauh je le brapa banyak ko nak. Cuma maknya je la x larat nak  menunggu. Sib baik Cik Senah and the gang x moh buat xtvt nie kalau x, menguap le aku ngan Pak Incik...Aku ingat MAHA ni pameran yang jalan dari pangkal ke hujung kendian pusing balik hujung ke pangkal abis laaa ☺☺☺ ghopernya☺☺☺  ☻☻☻...Memang kurang pengetahuan le aku ni about MAHA. Thank you En. Mona Bijan sebab beria² nau suro aku pi sini. Ini je la pic yang sempat aku snap...2 ekor anak jaws ☺☺☺..


 Ko dah kenapa Kak Ngah!!! Alahai yang si rabbit tu diam pulak ♫♫♪♪  ...

Aik ghopernya Cik Senah ni penakut nak pegang rabbit. Hok alooh!! Tadi kemain excited lagi  ko erk!!       

Next pit stop kami di Laman Penternakan. Memang seronok la kat sini lebih² lagi anak²☺☺☺. Ada arnab, untuk masuk dalam kandang arnab ni seorang dikenakan bayaran sebanyak 3 hengget. Bayo lagi ☻☻☻. Duit sesaja bukan dulu free ke ☺☺☺. Anak² lah yang paling seronok di sini. Tengok Cik Senah takut² la plak nak pegang rabbit. Main le puas² nak oi 3 hengget je pun☺☺☺ ... mak ko nak cuci mato sat. Area ni  lama sikit, saja aku biarkan dorang bermanja² dengan rabbit, sambil tu aku dengan Pak Incik ronda² sekitar.  Ok dah puas jom kita sambung expedisi yang seterusnya...
Kereta Lembu ni mengingatkan aku pada kampung halaman. Rindunya pada Melaka. Paling x bole blah bila anak² tengok lembu tu kencing, aisyeee...Cik Senah kata lain kali pakaikan la lembu tu pampers x la lembu tu malu ☺☺☺, Cik Senah oi la cik Senah suka hati dia je nak kata apa... 
Kak Ngah dengan mascot Farm best (betol ke!). Moooooooo!!!  comei je kan. Tersepit anak aku...Geram plak aku tengok tetek lembu tu ☺☺☺...
Pak Incik pun sama. Alah² so sweet bila anak orang bandor try nak pegang ayam jantan ☺☺☺ , lain le aku nie jgn kata ayam jantan, lembu jantan pun takut nak melintas depan aku... "I'm proud to be a Kampung Village"...peace yoooo! 
Laman Jentera. Aduhai banyak nau laman nak kena singgah ni...Bakat dah ada, bole le jadi petani moden. Malangnye jam 12.45 tghari,kami kena bantai dek hujan ☻☻☻. Atě kena cepat cari tempat berteduh. Alololo kalau bumi dah menangis mana lagi mau pegi deee...
Before hujan sempat lagi ke Ladang bunga matahari, oleh kerana matahari hari ini, berselindung disebalik awan yang golap maka bunga matahari pun menunduk malu persis si gadis pinggitan ☺☺☺....


One happy family but masa ni Cik Senah dah start engine buat hal...Dia x moh jalan, x moh ambik gambar, semua dia x moh buat. Muncung dah panjang sedepa...Dah tau dah confirm lapooo la tu, tapi Gang Cik Senah makin excited nak meredah MAHA ☻☻☻
Akhirnya Cik Senah termakan jugak pujukan The Gangs, Cik Senah with parrot, senyum sikit cik Senah..☺☺☺
She loves animal...eeeeeerrrr...X sangka aku, dia ni berani pegang binatang ni. Geli geleman aku. Steady K.Ngah!!! Lepas dari sini, hujan turun bagai tiada penghujungnya. Berjalan le kami One happy family dalam hujan. Rasa macam dalam drama tamil je sekaki payung share berlima tamil sangatkan ☺☺☺ ...Nak ke laman pavillion negeri² tapi hujan makin lebat. Terpaksa la kami tukar plan☻☻☻  . Memang x boleh nak ke mana² la jawapannye. Klau gini le gayanya kena tukar tajuk cite, percutian singkat dalam hujan ☺☺☺, oleh sebb hujan akhirnya kami decide balik je la. In Shaa Allah jika diizinkan oleh 'DIA' kami akan datang semula.
Sebelum balik singgah di Dewan A, meninjau² apa yang patut dibawah pulang. Mak oi mangga sekilo 7 hengget, hhurrrmmm...no comment la. Sambil berjalan sambil menjeling kot² ada yang berkenan dihati ni. Sudahnya sampai ke hujung dapat jagung bako je ☻☻☻...Dalam gerimis hujan dah basah lencun kami anak beranak perut pun dah menyanyi macam²  ☻☻☻ versi lagu. Maka aku pun full stop je la kat sini. Kaki pun dah kejang dengan lenguhnya dengan kuyupnya. Moh le kita balik anak² .....itu le cite kami sehari di MAHA. Happy dapat pi MAHA tahun ni. In Shaa Allah, panjang umur next MAHA bole le explore lagi. Banyak tempat yang x berkesempatan untuk sampai. Rugi sebab x sempat nak ke Tapak Pameran Pavillion Negeri-negeri ☻☻☻. 
Alamak terpanjang pulak kali ni. Menjana idea betol balik dari MAHA ni kan ☺☺☺, kalau ikut banyak lagi nak story tapi cukup la ni. Apa pun memang best jenjalan ke MAHA. Next two years, Cik Senah pun dah beso and hopefully dia x la buat perangai ☺☺☺.
Stop here. Hope see you soon gurlz...

(\_/)
(=.=)
(")_(") .... ^____^
Cik Sue ♥♥♥

2 Komen Yang Terbaek:

Be Simple Beb(BSB) - threeQ on December 4, 2014 at 8:56 AM said...

beraninya si aliya pegang ulor..eeeegeli aku tgk..

Najib Ariyan on December 23, 2014 at 11:23 AM said...

bestnya kalau dapat beli ayam, itik, angsa, ayam api, merak, kambing.... bela kat umah... tentu senang kalau lapar kan...

 

HidUp KeNA sLamBer Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei