Friday, June 8, 2012

Rendang Ayam CS

Posted by Cik Sue at 5:16 PM

Selamat petang kepada semua pengunjung blog HKS. Wah diam x diam kita dah berada dipertengahan tahun. X lama lagi nak sambut ramadhan dah. Tetiba jer aku teringin bebenor nak makan rendang ayam/daging. Oleh sebab semalam aku telah meng'mc'kan diri (kalau le org dari dewan bahasa bace mau dia kutuk aku nie) maka semangat aku pun berkobar² nak menunjukan keteroran ala² masterchef le kekononnya. Apa lagi aku pun meng'roger' le guru memasak merangkap my BFF Cik Rin dari white house. Aku pun dengan gigihnya mengingati setiap butir yang diperkataan oleh mahaguruku. Alahai banyak pulak bahan dan pantang larangnya. Halooo Cik Rin, aku nie cuma nak masak untuk keluarga aku yang cuma 4 kerat nyeer, bukannya nak masak untuk kenduri kawen !!! Dan seperti biasa mahaguru aku tue akan blah...blah..blah..sehingga aku terlupa apa ke mak nenek bahan yang dia cakap, yang aku ingat ayam & santan kelapa jeeer hahahaha!! Bole gitu!! Bole jeer!! Aku pun apa lagi menyelongkor le peti ais kat umah. Sib baik 90% bahan untuk membuat rendang ada dan yang paling penting ayam mosti ada yea dik non! Tetiba teringat yang sifu Zairizah Zohri (jgn x tahu aku nie banyak sifu) ada bagi aku resepi rendang simple. Apalagi menyelongkor plak tempat resepi, harap adalah lagi buku resepi tue, aku nie pantang barang bersepah laju jer masuk tong sampah...Sib baik hidup lagi buku resepi I Nyah (lupa plak nak snap gambo buku resepi I tue!)...Apalagi dengan semangat medical certificated aku pun mula le memasak rendang ayam. Kraaaaanggg kruuuungggg ...Kraaanggg  krungggg, aduhaiii merecik plak kuah rendang nie..Maaaakk, terpegang telinga kuali panas!!  aduhaiii susahnya nak makan rendang ayam buatan sendiri. Padan muka ko, dulu masa Arwah Hajjah Rabiah ada ko tahu order jeer sekarang baru ko rasa mcm mana susahnya uhuhuhuhuh. Alhamdulillah akhirnya siap gak rendang ayam aku...Nak tengok x rendang ayam aku..Hissshhhh! X payah la, kang kalau kome selera payah plak aku...Hissshhh x payah la aku sure punya   korang mesti  puji hahahahaha!!  (perasaaan daaah, ko hengat sedap sangat...ala² MCC double AA)...Oklah...Oklah...Oklah...Tengok jer erk no comment-comment tau...Ahakasssss...

""

""

""

""


 Alah kan dah kata korang mesti puji kan...kan..kan..hehehe tapi kan siyes sedap wei rendang ayam aku nie, aku siap masukkan kaki ayam lagi pasal aku tawwww cheq aka Puan Fusyarina sukaa sangat makan kaki ayam, kiranya special for her'laaaahh....Lepas dah kenyang lunch rendang ayam after while, my second daughter request nak makan buah melaka. Buah Melaka??? Alahai takat buat buah melaka x thrill langsung cuba ko suroh mak ko nie buat kueh lompat tikam ker...kueh bingka ubi ker baru ler ada thrill...Ceeehhh!! cakap beso sungguh uweeek!!...Heheheh. Demi anak mak, aku gagahkan juga menggelek buah melaka. Actually'kan, I'm a bit  confused nak guna tepung apa sebenonya sib baik mahaguru ada. Sekali lagi mahaguru jadi penyelamat...Amin...T____T. Meh le kengkawan kita sesama menjamu mata tengok buah melaka aku nie...


Ok lakan bagi aku yang masih lagi bersifat amatur di dapur, kiranya menjadik la nie yea!. Lantas meminjam kata² Arissa Syauqina Roshidi "mak saya masak sedap.." Hahahaha!!! Terlintas plak dipikiran nie, bagaimana ghupa aku nie  jika aku seorang surirumahtangga????.....Bagaimana erk??? Kita jawab persoalan nie selepas iklan nanti hahahaha... Salam sayang untuk yang sudi singgah dan membaca n3 ini sehingga ke nokta akhir. T______T. Byeee LOVE uoollzzzzzzzzz...♥♥♥♥♥...

  ( \ _/ )
(= ' _' =)
( " ) _ ( " )


4 Komen Yang Terbaek:

atIEsAyAnGkAmU on June 9, 2012 at 8:43 AM said...

assalam kak...amboi meriahnyer tutup mangkuk rendang tuh...hik3...

mesti sedap kan....nk ckett..!!
hik3!!

EL MARIACHI on June 11, 2012 at 6:14 PM said...

sedapnyer..aku ambik bau jeeee...haha..

Rinna on June 12, 2012 at 12:54 PM said...

Wahh rajinnya CS masak rendang ngan buah melaka.. air tangan ibu itu terbaik.. laa.. :)

Ummu Muhammad on June 14, 2012 at 3:38 PM said...

mungkinkah mama arissa mau menjadi surirumah..takpe CS..kite keje kat luar part time je heheh

 

HidUp KeNA sLamBer Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei