Wednesday, October 19, 2011

Gulai lemak binjai.

Posted by Cik Sue at 3:08 PM
Hai bertemu kembali rakan2 blogger yang cantik manis :-)...Atenye arinie awokk nak bercerite pasal masakan pulak. Aritue masa balik kampung my cousin buat masak gulai lemak ikan tenggiri ngan buah binjai. Nampak cam marveles jer. Nak makan pewot awokk dah x larat nak menerima walau sebutir nasi pun atenye mandang je la awokk nie dengan kecur air liuqqqq. Tetiba before my cousin pi Mekah ari tue dia dengan baik atinya kirim kan awokk buah binjai yang telah siap dibuat jeruk. Peerrrggghhh terbaek weii!! Alamaklu la awokk nie aselnye kampung masa kecik2 dolu buah binjai nie awokk kongkang macam tue jer. masam kelat rasenya. Budak sekarang nie haram nak kenel buah binjai, bau pun deme x suka. Kononnya busuk. Ek eleh!!! Mengada2 btol, ko ingat ko bajet 'omputih' sangat la yea!! Ku lempang jugak budak nie kang hahahah. Memola x teringat lansung nak buat gulai lemak, makan gitu jer aleh2 Pak Encik bagi awokk idea suroh wat gulai lemak ikan sementelaha ikan tenggiri pulak ada dalam ice box. Apa lagi moh kita godam buat gulai lemak ikan tenggiri bersama binjai. Gerek seeh!!!! hahahaha.....





Dan ini la hasil masakan awokk semalam, perrgggh memang terbaek dari ladang laaaaaa. Berasap awokk anak beranak makan nak2 plak nasi panas2 kebaaabooom Hahaha. Ingat kot nak simpan sikit bawak pi opis nak makan bersama ngan BFF yang 3 orang lagi tue tapi uhuhuhuh...Maap yea kengkawan lain kali awokk buatkan untuk yang ini dah masuk kedalam pewot dah hehehehehe.....InsyahAllah kata Maher Zain. Okay la pada yang teringin nak buat resepi nie same jer macam buat gulai lemak cuma kita tambahkan je buah binjai nak lagi senang binjai yang dah dibuat jeruk. Rasa gulai nie masam2 + pedas, tapi x der la rasanya sama cam tomyam walaupun anak awokk kata tomyam kuning. Siyes Sedappp nookk!!! Cer try...cer try...hahahahah. Tapi itulah buah binjai nie susah nak dapat sekarang nie kalau takat pi Tesco or Care4 rasenya memang x hadoooo. Kalau nak pun kat Chow kit mungkin ada.

Ok le ulloz masa untuk mengundurkan diri, InsyahAllah panjang umur kita jumpa lagi yeaaa harap2 penyakit M awokk x singgah lagi laaa...


(\_/)

(='.'=)
(")_(").....







10 Komen Yang Terbaek:

atIEsAyAnGkAmU on October 21, 2011 at 12:38 PM said...

akak..
nampak sodap je ek..
alamak aiii...
bikin lapar plak tengah2 ari ni...
hehhehe...

Yan on October 21, 2011 at 2:00 PM said...

rasanya macam masam2 sikit lah ye..

i thot binjai u boleh buat sambal je..

Be Simple Beb(BSB) - threeQ on October 21, 2011 at 2:06 PM said...

ciksue..telan air liur aku nie ahhh?

Cik Sue on October 21, 2011 at 2:49 PM said...

aTIE....
Cer try..cer try..tapi nak cari buah nie susah sikit laaaaa

Cik Sue on October 21, 2011 at 2:51 PM said...

Hai Sis...
dula saya pun ingat buah nie boleh wat sambal jer...masak gulai lemak ngan ikan sedooop sis...cer try cer try...

Cik Sue on October 21, 2011 at 2:51 PM said...

BSB...
Sabo erk..InsyahAllah nanti aku buat kita makan sesama erk...heheheh

ummi_khalish on October 21, 2011 at 6:08 PM said...

Assalamualaikum cik sue..x pernah makan pun masakan ni..tapi nampak sedaplah...nyum nyum..hehehehe

Cik Sue on October 21, 2011 at 6:37 PM said...

Ummi_Khalis...
Mmmg sedapppp...masakkan kampung...

Cik Sue on October 21, 2011 at 6:37 PM said...
This comment has been removed by the author.
cik puan pepel on November 2, 2011 at 2:33 PM said...

amboi-amboi-amboi.....rajinnyer cik sue

 

HidUp KeNA sLamBer Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei