Friday, October 21, 2011

Nasi Pengantin

Posted by Cik Sue at 4:27 PM
Assalam rakan2 blogger yang jauh dimata sentiasa dihati :-)..Sejak dah pindah masuk umah baru nie galak pulak awokk bersiaran atenye semangat tengah membara hahahah. Tunggu ler 2-3 bulan lagi bila penyakit M awokk datang menyerang, bersawang balik le umah awokk nie.. Alahaiiii...mintak2nya idak ler begitu yea! Kekadang tue jeles tengok umah kengkawan bersih dari sawang. Atenye tengah bersemangat nie baik le awokk meng'hupdek' takut lelama nanti basi dah x best ^-^. Semalam awokk on leave, saje ler nak peghabihkan cuti tahunan. Excite tahap max you! nak plak cuaca dari pagi mendung jeeee, apa lagi awokk pun berbungkus mcm kuih koci ler gamaknya hahahah. Tapi itu ler bila cuaca sejuk pewot cepat jer la laponyer, nak plak anak awokk yang kecik tue memandai2 buat permintaan nak makan nasik pengantin katanya. Haiya!!! Puas la awokk berpkio mcm mana ghopa nasik pengantin tue? Berpusing2 otak awokk nak mengingatkan mcm mana ghopanya nasik pengantin yang dimaksudkan. Rasenye dalam 2-3 minggu nie x ada plak awokk gi makan kenduri kawen. Sebagai ibu bila anak buat permintaan klau x dapat ditunaikan bersalah bebenor rasenya kan. Mcm mana payah pun klau boleh nak jugak kita tunaikan. Terus teringat arwah mak awokk, dulu masa awokk kekecik suke bebenor buat permintaan yang x masuk diakei bila dipkkan balik bertubi2 rasa bersalah datang menyerang pada arwah mak, uwaaaaaaaa...Bila awok tanya balik kat si kecik ghopanya nasik pengantin tue nasi minyak ,lauk ayam masak merah. Ek eleh! itu ghopanya...Ok jom kita buat nasi pengantin versi hidup kena slamber. Mcm mana ler ghopa dan rasenya nasi pengantin ko tue yea cik sue!!!...Nak tahu..Exclusive dari dapur Cik Sue (kata2 org yg jarang masuk dapur hahahaha.....)












Amboi! memang exclusive!! tetiba dah siap dah...Hhhmmm. Meh kengkawan jemput jamu mata, alah nak jemput makan x leh awokk jemput jamu mata jer la boleh kan...kan..kan.... Hehehehe!!!


Nampak mcm menarik sangat tapi rasee mcm mana erk. Ek eleh!! dah awokk yang buat confirm ler awokk kata sedappp x gitu Cik Rien & BSB...!

Jelatah masam2 manis nak bagi kawan awokk Si Cheq makan ooopppss!!! Dia x leh makan jelatah nie x per nanti akak buat jelatah masam2 manis versi lain teristimewa buat Cheq...hahaha "peace!!!"



Ayam masak merah...Terliur erk!!! heheheh....siyes sedaaap tawwwww! Awokk rase cam nak panggil jiran setaman awokk datang makan...sapeee lagi! Puan Maziaty lerrr..Meh datang meh!!



"Nasi Pengantin" versi hidup kena slamber. Sedap ker idak soal no 2 tapi yg pasti presentation kena menarik, meriah nokkk!!!


Akceli awokk belajar masak nasi minyak nie dari sifu Zairizah Zohri. Kalau nak ikut BSB lagi expert masak nasi minyak nie. Oleh sebab awokk x nak kalah ngan BSB, awokk pun cer try...cer try gak (ayat orang jeles hahahah). Alhamdulillah sib baik jadi. To be honest awokk nak cakap thank you to all my friend yang x jemu2 mengajor awokk pelbagai resepi yang sedap2. Awokk bab masak memasak nie mmg ler failed. Jangan le Mem Besau bace n3 awokk nie, x pun ada konco2 Mem Besau bagitahu, abis ler sok anak awokk dideranye hahaha!! Tapi x per awokk akan pasti yang anak awokk tue PASTI menjadi menantu kesayangan Mem Besau!!! InsyahAllah. Hajat hati sekiranya semua kelengkapan awokk dah cukup, awokk nak ler jemput kengkawan datang umah tapi "to be honest again" masa dan tahun awokk blom dapat tetapkan bila hehehehe!!! InsyahAllah kengkawan doa2 kan yea... Harap x ada yang makan atie ngan kenyataan awokk nie :-)... "peace no war"...



5 Komen Yang Terbaek:

atIEsAyAnGkAmU on October 22, 2011 at 11:12 AM said...

alamak aiii akak neh...

sodap eh kelihatan nasi penganten itewww..

tgk pun dah tau sodap dahh...
lapar3!!

EL MARIACHI on October 23, 2011 at 2:56 PM said...

hemmm...kalau ada tender jamuan lagi kan bagus kau yang buat...ni asyik makan benda yang sama je kan...kau punya sifu entah bila nak buat menulis dalam blognye...

Be Simple Beb(BSB) - threeQ on October 23, 2011 at 4:50 PM said...

sedapppp...sedapppp...sedappp walaupun aku tak dpt rasa. aku dpt nengok jer...

Yan on October 29, 2011 at 12:09 PM said...

tak hajak akak ke? mengidam ni..

cik puan pepel on November 2, 2011 at 2:33 PM said...

wahhh lapola....awat tak anto rumah aina......cik sue oittt

 

HidUp KeNA sLamBer Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei