Tuesday, December 28, 2010

Sehari di Pekan Rabu

Posted by Cik Sue at 7:05 PM
Hai kawan² blogger sume. Mesti ada yang tengah sibuk membuat persiapan untuk anak² ke sesi persekolah minggu hadapankan? Hujung minggu yang sibuk jugak. Iyea la hujung minggu la dapat bawa anak² kuar berjalan. Hari biasa sibuk memanjang menggalah kan PM la plak. Adoyai. Hujung minggu lepas aku sempat la ke Negeri Jelapang Padi itu pun sebab majlis bertandang, Kan ker minggu lepas buat di rumah my cousin kali nie giliran pihak lelaki la plak. So sebagai ibu saudara yang paling sporting (perasan btol ler) walaupun penat minggu lepas x abis lagi aku gagahkan jugak ler untuk pergi majlis di pihak lelaki. Cadangnya mola² nak naik bas jer so leh bawak anak² sekali but last minutes persatuan saudara² ramai plak yang ada hal. Iyealah kan musim orang kawen x kan nak tinggalkan jiran tetangga yg tgh wat keje kawen semata² nak gi ke Kedah. Dah la minggu lepas miss dorang punya majlis.Uhhuhuhu. So hendak x nak deme sume tugaskan aku jadi wakil persatuan saudara² hehehehe...and at last aku tinggalkan budak 2 beradik tue kat umah baby sister, sib baik la dorang pun x banyak kerenah kalau tidak jenuh ler nak menjawab terutama dgn yg no. 2 tue!! Uhhuhuhu. So kami memulakan perjalanan pada hari Jumaat selepas 'pak encik' balik dr solat jumaat. Ghoper²nya sungguh jauh negeri Kedah, ek eleh! cite cam aku gi negeri Nagasaki jer kan poyo lerrrr, hehehe almaklumla selalunya aku balik kg kat Melaka jer perjalanan x sampai pun 3 jam. Uissskk pejam celik pejam celik x sampai² hadoyaiii, masa nie ler aku terpk camner ler BSB, Cheq and Iza balik kampung. Patutla deme balik kg setahun 3-4 kali jer. X mcm aku balik kg setahun 20 kali hehehehe. Ini bukan lagi punggung jer yg kematu, 1 badan dah kebas. Alahai baru ler mak taw Nyah!!!..Nak plak bawak c kecik aku tue, rasenye klau ler aku nie padi dah lama jadi beras hancusssssssssss..huahuahua. Kami sampai di T-Hotel jam 10.00 malam masuk bilik terus memasing terbongkang mcm kingkong daaaa ^_^. Tengok tilam dan bantal dah mcm nampak buger jer apa lagi zzzz. Sib baik gak before gi cheq dah buat survey utk aku so senang kijer. Sepanjang perjalan x ada aktiviti klik-klik gambor pasalnya no mood. Mood x sabau nak sampai ke Kedah jer..Ahaks. Esoknya pagi² kami dah kuar dari hotel untuk aktiviti jalan² carik makan..Jom kita layazzzzzzzzzz....
Pose dulu walau perut udah menyanyi lagu keroncong untuk ana..Alahai muka suci murninya memasing yea!!!.
Akhirnya sampai gak aku kat sini. Tapi yang x bestnye sat² hp aku berbunyi..antara ayat yg favorite kat hp aku.."ko tolong belikan akak kuih goyang..."Huahuahua..Sat lagi tit..tit..tit "Eh! Kawan akak pun kirim pulut itam 4 bungkus..." Btol la akak aku nie, dia canang satu opis la plak adoyaii. Alahai Akak sepupu ku sayang kat K.L x ada jual pulut itam ker kak oiii!!!...
Kedai makan di Pekan Rabu, but masa nie banyak kedai tutup lagi sebabnya terlalu awak kata depa la. Selalunya depa start berniaga jam 12.00 tengahari..Alahaiii...
Sib baik la ada pakcik yang berniaga kueh, nasi lemak, nasi kerabu, bihun alahai mcm lagi laaaa..
Acara wajib ambik gambor si kecik nie.."ok ma ciap..ambik gambor atek cam nieee..." Cehhh!!!
Nasi kerabu orang Aloq Staq..not bad laa sama jer rasenye x ada beza pun..hehhehehe
Kuih nie pelik sikit tapi bila aku tanya kat pakcik yang berniaga tue dia pun x tahu nama kuih nie, cuma pakcik tue kata kuih nie sama mcm murtabaq tapi rase kuih nie agak tawar sedikit tue pasal la kat atas kueh nie ada sos..Cheq hang taw ka apa nama kuih nie. Pada keseluruhannya kuih nie best la gakkkk ahaksss.
Bahulu kuih tradisinol. Tengok tue panas lagiiii...Dah lama aku x tengok org buat bahulu. Dulu arwah mak aku tiap² tahun mesti buat kuih nie masa raya. Alahai sedih la plak tetiba teringat arwah...
Bahulu yang dah siap untuk dijual..
Aik mak buyung nie pun sama naik gak..beli jangan x beli Nad..X cukup cashier kat sebelah jer tue..uhuhuhuuh....Aksi Nadia my niece and Arissa.
Uiisskkk bukan main cantik dan comei tauke kedai nie. Moh kita pose sekali heheheh...Kat kedai nie ler kami pakat borong sume barang..Lagi pun adik manis nie bagi gege yang sangat special..Mekasih yea dik, insyaAllah kalau akak mai Aloq Staq akak carik kedai adik lagi. Mak buyung nie x abis² dok rasa dodol. Belinye idak hehehhe..Sungguh tragisss. After ronda² di Pekan Rabu kami balik untuk bersiap ke majlis persandingan Amira dan Firdaus di Jalan Tangjung Bendahara ...Halamak gang, aku stop dulu yea bos dah jeling sat lagi ada masa aku sambung next episod..Apa la boss nie x sporting tawwww..heheheh jangan mara bos tapikan bos bace ker apa yang aku tulih nie...Ada aku kisaahhh!!

3 Komen Yang Terbaek:

Be Simple Beb(BSB) - threeQ on December 29, 2010 at 10:28 AM said...

Adoiii dah macam baca novel ler pulak...nie berapa part nieee.

Cik Sue on December 29, 2010 at 11:25 AM said...

Salam BSB
hehehe kalau nak ikut kan arie nak buat sampai part 25 hehehhe tp aku cian kat kome nanti bosan plak jd aku shortkan..tp still x taw brapa episode yg pasti x ader ler sampai 25 episode

Yan on December 29, 2010 at 12:36 PM said...

Best nye jenjalan. Akak rasa utara ok sikit kot. tu dia kalau kelantan.. Lotih bebeno..

 

HidUp KeNA sLamBer Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei