Monday, April 11, 2011

..Apam Gula Hangus..

Posted by Cik Sue at 1:46 PM
Assalammualaikum rakan blogger yang cantik manis. Minggu baru mood pun baru juga. Disebabkan ari sabtu lepas hujan turun dgn lebatnya, dan lebih mengharukan lagi segala aktiviti yang telah dirancang turut menjadi sejuk dan beku. Alahai kesian pada anak². Kebetulan ari sabtu lepas my sifu datang bertandang ke rumah aku, so masa dia merayau² terjumpa plak resepi Apam gula hangus. Maap la yea aku lupa plak dari blog mana dia ceduk resepi ini. Apa lagi, disebabkan tahap kebosanan yang terlampau maka kami pun mula la membuat projek apam gula hangus. Apa sudah jadi projek kek pisang..udah beku uhuhuhu. Langkah pertama pecah telur (pastikan guna telur yang original yea!!! hahahah) dan putar.... Seterusnya blah...blah..blah...Dah² jom kita layan pic nie...Thanks to Mentor kerana tunjuk ajar mu...
Adunan yang telah siap, tapi kena perap selama 3-4 jam untuk dapatkan structure sarang yang cantik (mengikut kata mentor aku laaaa..proteje ikut jer)..Owh!! gitu plak..
Tua diaaaa...berasaaaap lagiiii baru kuar dari kukusan...jadi..jadi..jadi alahai!!!
Alahai comeinyer...uhuhuh perasaaan la plak. Nak rase ker?? Jemput semua...Jemput tengok yea!!! heheheheh....
Tengok structure sarangnyer cantik ker??? Ntah la pada aku yang amatur nie itu dah dikira ok. Cantik sangat gamaknye. Seriously rasenya plak sangat la marvellous, tidak terlalu manis dan gebu memang melatopppp...Kebaboommm!!. Lembut sampai petang pun still maintain lagi. Atenya kemain suka atie teman nie bila menjadi apam gula hangus tue. Ghopanye idak ler susah mana pun membuatnye, apa kata pepatah melayu tue "di mana ada kemahuan disitu ada highway...."laju kan heheheh...Credit to Puan Halimah. And the next project is cream puff plak kan..kan..Betulkan Cik rin. Apa??? Yea le, esok gak aku ajak pak encik gi beli oven. hahahaha...Pada kengkawan yang ingin mencuba silakan. Ini resepinya ♥♥♥...

Resepi Apam Gula Hangus.
1 cawan gula pasir
1 cawan air panas
2 sudu besar mentega
* Gula digorang dengan api sederhana besar.
Bila gula dah cair masukkan air panas kemudian masukkan mentega (bab nie kena hati² sedikit krn akan meletup² sedikit). Kacau sehingga mentega cair sejukkan.

Bahan B
4 biji telur Gred AA
1 Cawan susu pekat
1 cawan tepung kek
2 sudu kecik soda bikarbonat
1 sudu kecil esen vanilla

Cara²nya
* Pukul telur sampai kebang + pekat
* Masukkan esen vanilla + susu pekat mix hingga sebati
* Masukkan tepung dan soda yg telah diayak terlebih dahulu
* Last sekali masukkan gula hangus yg telah sejuk tadi.
* Perap adunan ini selama3-4 jam. (bertutup)
(Ini bertujuan untuk mendapatkan structure sarang yang cantik).
* Kukus selama 1 jam di atas api sederhana.

Selamat mencuba.

10 Komen Yang Terbaek:

rinn on April 11, 2011 at 7:22 PM said...

marvellos sehhhhhhhhhhhhhh.... taun depan kita buat apom pisang tanduk yea....nanti kita ajak BSB joint sekali....

Yan on April 13, 2011 at 10:32 AM said...

wahhhhhh!!!! buat cake kita.. anta sikit ke Plz Alam Sentral.. terhingin.

Be Simple Beb(BSB) - threeQ on April 14, 2011 at 1:57 PM said...

iyo leh tueeee...cikrin.

musang berjanggut on April 14, 2011 at 3:45 PM said...

ate makan ajer kome nie....

atIEsAyAnGkAmU on April 14, 2011 at 4:35 PM said...

salam akak...

inilah apam yg atie tingin sgt nk buat neh...reti makan yo...
tp tk terbuat2...camno??
copy paste resipi boleh ek...

cik tipah lenggang on April 14, 2011 at 4:42 PM said...

ala...msk2 la plak lg... jeles lor...sedap ek? posto sket kt sini cik sue..hehee

Cik Sue on April 15, 2011 at 8:17 AM said...

Assalam Cik Rin..
Wokey nanti kite leh wat tuk raye k...

Kak Yan..
MEh ler rase nak antor x tau jalan hahahha

BSB..
Ko kena menuntut ngan Cik Rin conerrrr hahaha

Cik Sue on April 15, 2011 at 8:19 AM said...

Assalam Atieku sayang...
Senang jer jom kita wat sesama...copy dik sharing is caring..dah buat nanti jgn lupa update kat blog yea sayang!!!!

Musang berjangut...
hidup mosti makan derrrrr...

CTL...
Hehehe tukar cita rasa plak, cite masak2...hahahha

FizaMustafa on April 15, 2011 at 1:23 PM said...

ee bestnya.asik asik masak je kojenyeee !!

Cik Sue on April 15, 2011 at 6:17 PM said...

Fiza..
Rasenye ini n3 last pasal masak...hehehe pas nie cite lain plak maybe pasal atie dan perasaan or what else...hehehe

 

HidUp KeNA sLamBer Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei