Wednesday, April 27, 2011

Sotong apa..Sotong apa..

Posted by Cik Sue at 2:10 PM
Assalammualaikum & selamat petang rakan² yang disayangi. Dah pertengahan minggu x perasan pun. Uhuhuhu lama gak x mengemas rumah. So arini Cik Senah nak cite pasal sotong hahaha. Hari tue Cik Senah pi pasar lepas tue terjumpa la sotong nie..Before this x pernah nampak lagi la sotong nie dijual kat pasar. Muka cik Senah cam pelik jer tengok sotong nie (uhuhuh teruknya aku erk) Udah le yang menjualnya Mat Bangla muka alah² Shah Rukhan, bila tanya "ini sotong apa nama..?" Dengan rasa x bersalahnya Mat Bangla tue jawab.."Ini sotong gatal..Haaaa!! rasa cam nak tergolek² aku gelak. Sib baik pasar hadoyaiii. Bior betol sotong nie nama dia sotong gatal...Isk..iskkk x percaya cik Senah. Ker Mat Bangla tue yang gatal??...Pas tue ada sorang makcik kat sebelah aku, agaknya dia dok tengok muka aku blur jer , dia pun khabor kat aku yang dia panggil sotong nie sotong kurita. Aiiik iyea ker makcik nie, betol ker sotong kurita..Lagilah Cik Senah confuse. Aku ker yang banggang @ makcik tue erk???. Idak pun sesama banggang wakaka ampun makcik!!. Sotong gatal, sotong kurita, alahai x kisahlah apa pun nama sotong nie yang pasti aku beli gak kerana ke'cute'an dan kecomelannya yang terserlah huahuahua...Sampai umah jer terus pak encik tunjuk kat budak 3 beradik tue kekonon pelik sangat la tue. Last² si kakak sound "mama, ayah nie sotong katak laaaa..."Aiiik pulak daaaahhhh....mana satu nie, bertambah² confuseeeeeeeeeeee Cik Senah....


Yang pasti sotong nie sangat comel..kan..kan..kan
Warnanya putih...
Bahagian atas sotong, terdapat tulang kerasss...lain sikit dari sotong yang biasa,
Bila tengok bahagian bawah memang nampak cam katak kodok punnn..Alahaiiiii
Ini lah tulang sotong katak...lainkan dari tulang sotong yang biasa...

Apa yang pasti sotong nie masih ada lagi dalam peti beku. Cik Senah x taw nak masak ape, (tetiba menggong la plak hehehe). Anak² kata x mau makan sotong tue. Jadi aku kena pk kan alternatif lain agar x nampak apa yang aku masak tu ada berkait rapat ngan sotong katak..Emmm buat laksa leh x?? Korang raselah kan sedap ker kalau buat laksa erk??...Heheheh. Mis M (Miss Miedah tingkat 3 bahagian copy) tolong bagi resepi laksa yang terhebat, confirm ar Miss M pengsan jap lagi, betol ker idak budak nie, x pernah hayat Miss M buat laksa sotong!!! Tapi kan x salah ubah resepi, x gitu Miss M? Huahuahua. Agak² korang la kan nak masak ape erk agar x nampak yang tue sotong katak...?? Hadoyaiii serius weii jom sesama kita pk kan kawan² nak masak apa sotong nie. Apa sambal no! no! noooo!! masak kicap x mau, x mau, x mau. Apa dia kariiiii....X suka, x suka, x sukaaa hahahah.."sharing is caring"..BSB ko jangan kata buat sup letak tahu + kentang plak yea, Uwaaaa...uwaaahh...Cik Rinn, meh datang umah tolong masak sotong katak tiga raseeeee....heheheh.. Terima kasih kepada semua rakan ² blogger...Sayang uollzzzzzzzzzz...♥♥♥...

17 Komen Yang Terbaek:

Be Simple Beb(BSB) - threeQ on April 27, 2011 at 4:02 PM said...

ciksue ko buat kerabu sotong + mangga muda + kacang goreng peeehhhh mesti sodap punya.cari ler resepi nyer kat uncle google, potong halus2 tak nampak ler sangat ruper nyerrr gurantee anak ko suka. Ko buat masam2 sikit lerrrr...

Cik Sue on April 27, 2011 at 4:09 PM said...

Woooowww..brilliant ler ko punya idea bole buat batu cincin...hahahaha..wokey moh kita sesama cari kat uncle google...thanks for sharing..

atIEsAyAnGkAmU on April 27, 2011 at 4:18 PM said...

hehehe...
agak pelik rope sutun tuh kak..
wat paprik pun ok gak..

Cik Sue on April 27, 2011 at 4:53 PM said...

Atie...
itu le pasalnyer akak pun x taw masak per...good idea...

EL MARIACHI on April 27, 2011 at 5:08 PM said...

entahler..teman tak makan sotong...nanti teman kena Gout...
tapi kalau ikutkan teman senang ajer...buat sotong bakor...hilang kecutler rupa cutenyer tu...

kita bakor!!!kita bakor!!!

Cik Sue on April 27, 2011 at 5:21 PM said...

El Mariachi...
Cian ko x leh makan sotong erk..kota datang bukan nak bako...kita dtg nak poco2...hehehehe...good idea gak bakooo...

aZuMaya on April 27, 2011 at 6:58 PM said...

aper SOTONG ??????? ishhh ko nie cik sue ... gelizzzzzz leerrr,,kita masak gonyah gonyah lerr ..lepas tue kita bagi BSB rasa,,hehehhehehehhe

Cik Sue on April 27, 2011 at 7:14 PM said...

hahahah Cik Rin, aku pun dah hampir terlupa masakkan itu...masak gonyah2 sotong katak uuiisssskkkk...sedap bunyinyer terliuq x...hehehe harus ku coba...

ieda on April 27, 2011 at 7:27 PM said...

akak jarang makan sotong jenis nie .. sbb payah nak jumpe kan :)
akak kalau masak sotong suke buat sambal sotong :)

cik tipah lenggang on April 27, 2011 at 11:25 PM said...

alahai sutun gatai ek?? or mat bangla tu yg gatai?? hahaaa...sedap gak buat kerabu ni cik sue....taruk mangga byk sket...perghhhhh...

Yan on April 27, 2011 at 11:49 PM said...

lepas ni cik sue kena masuk kelas lah nampaknya.. belajar naka2 ikan dan kerabatnya..

Cik Sue on April 28, 2011 at 8:27 AM said...

Assalam...
Kak ieda.. 2 la pasalnyer pertama kali nengok kat pasar terus tertawan dgn kecomelannya...heheheh

CTL..
Kerabu sotong....bule..tapi akak nie x pandai buat kerabu arggg....hehhehe

Kak Yan..
Hahahaha hadoyaiiiii...org gi kelas memasak saya kena gi kelas mengenal hidupan laut...hehehehe

maya amir on April 28, 2011 at 9:03 AM said...

sotong katak ye tu? i tak reti masak sotong..ape2 ajeklaa sotong..mesti keras..patutnye takleh lama ye kalau masak sotong tu...

Cik Sue on April 28, 2011 at 9:36 AM said...

Hai maya...
2 la pasalnyer, saya pu baru first time tengok, tue yg jadi blur x taw nak masak aper...tapi kata org isinya sedap dari sotong biasa...

ummu muhammad on April 29, 2011 at 3:13 PM said...

kite pun takut nak makan tgk bulat2 sotong ni..jgn2 kacuk kure2 kot ciksue..heheh

Cik Sue on April 30, 2011 at 9:22 AM said...

ummu...
hahahaha...iyea la x terpk plak sotong kacukan daripada kura2 kiranya pan asia la yea!!! heheheh

logorithm on May 10, 2011 at 8:31 PM said...

Nampak macam sotong dingin beku yang boleh kita beli kat supermarket. Boleh dimakan sejuk-sejuk begitu jer. Sedap ooo...

 

HidUp KeNA sLamBer Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei